Torre Del Rico

Location: Torre Del Rico, Spain

Client: Private

Status: Complete

Photography by: Lucia Perez-Artacho Cortes

Set deep in the Spanish Countryside, this rural estate was in need of total redevelopment before it could be used as a family home. The walls were crumbling,  the roof was leaking, and the layout was designed more for farm utensils rather than families. Our brief was to re-plan the entire building, maximise daylight and views and maintain as far as possible the history and heritage of the existing building.

We introduced an open plan living space toward the rear where the family could entertain and enjoy the views across the garden. We opened the extensive roof  to the sky to maximise direct sunlight, and exposed much of the existing, rustic stone form of the building.

The materials had to be robust, low maintenance and long lasting as the site is very exposed. The thick stone walls were repaired and new openings introduced. The interior feels warm but spacious thanks to light colours and contemporary finishes, while the exposed timber beams maintain the original aesthetics of the original building. Solar thermal heating was installed to reduce demands on energy, while rainwater harvesting eased the homes dependency on the local water supply.

Landscape designs introduced a coppice of fruiting trees which enter the home through large picture windows to the rear façade, and plans for a future pool to cool off in the sizzling summer sun.